Alumni

Reisebrev fra Moskva

Torsdag 24.1.19 startet 52 sangere fra Nidarosdomens Guttekor turen til Moskva. Det statlige konserthuset “Moscow House of Music” hadde invitert koret til å gi konsert under den årlige julemusikkfestivalen.
Hvert år inviteres et guttekor til denne festivalen og konserthuset hadde lenge ønsket å invitere Nidarosdomens Guttekor.

Etter en kort mellomlanding i Oslo, ankom koret på ettermiddagen i Moskva. To busser kjørte koret gjennom rush-trafikken i Russlands hovedstad.

På fredagsmorgenen sto det en utflukt til den Røde plass på planen med besøk i Vasilijkatedralen, kjøp av hatter og lunsj på egenhånd.

Etter en god middag på hotellet kjørte koret med buss til den Norske Ambassaden som hadde invitert til mottakelse. I tillegg til koret og inviterte gjester var også et TV-team fra russlands fremste kulturkanal med på mottakelsen. Det var godt å være “i Norge i utlandet”.

På lørdag formiddag var det rolig fritid på hotellet for å lade opp til øvelsen og konserten på kvelden.

Det snødde da koret gikk de 10 gang-minuttene fra hotellet til konserthuset, og den sure vinden viste oss hvor kaldt det kan være i Russland.

Etter en god lunsj i konserthusets kantine og oppvarmingen i foajéen prøvde koret oppstillingen på scenen i konsertsalen. Mange av sangerne var imponerte og forbausede over konsertsalens størrelse og utforming.
Salen er bygget i stilen av Berlinfilharmonien, vingård-stil i lys bjørketre som gjelder som det beste materiale for konsertsaler.

I motsetning til akustikken i Nidarosdomen er klangen i konsertsalen veldig direkte: publikum hører hver enkel sanger, hver enkel pusting på feil sted og feil toner. Til tross for den tørre klangen var det godt å synge i salen.

Under øvelsen fikk koret besøk av Vladimir Spivakov, som i tillegg til å være festivalens skyts også er Russlands fremste fiolinist og dirigent. Spivakov gratulerte koret med dens gode klang og presisjon.

Etter en kort hvile i de små garderoberom var det tid for konsert:

Konsertsalen var nesten utsolgt, og koret sang i to avdelinger på en time hver med 25 minutters pause. Publikumet var begeistret av korets klang og kraft - og viste det gjennom entusiastisk klapping og “bravo”-rop. Det ble to ekstranumrer, og publikum kunne sikkert ha hørt på flere numrer, men konserten hadde gått på overtid.

Sangerne gjorde en fantastisk innsats på konserten! Mange av guttene og herrestemmene hadde bært på en forkjølelse lenge, men til konserten samlet alle sammen konsentrasjon og kraftreservene for å gjøre en ekstra konsert. Vi er veldig stolte av guttene som representerte Guttekoret, domkirken og Trondheim på en eksemplarisk måte!

Etter en sen middag i kantinen - der maten hadde blitt kald på tallerkene - gikk sangerne gjennom snøen tilbake til hotellet for å pakke og legge seg.

06:00 på søndagsmorgen (04:00 Norsk tid) ringte vekkerklokkene, og 07:30 kjørte bussene sangerne tilbake til flyplassen.

Takk for turen!

Takk til Reidar, Mona og Johannes for bildene!

I midlertid har det også kommet live-opptak av konserten på YouTube. Dårlig kvalitet, men bedre enn ingenting:

Del 1: https://youtu.be/LMopr__a-XQ
Del 2: https://youtu.be/6wPdpMYr3_APÅ OPPDAGELSETUR I NIDAROSDOMEN

Å være godt kjent med kirkerommet bidrar til god klang, og å bli godt kjent med Nidarosdomen er en spennende sak. Ingen andre kirker i Norge har så mange hemmelige ganger, skjulte rom og spennende historier som nasjonalhelligdommen.

For guttekoret, som har brukt kirkerommet til sitt virke i nesten 1000 år, finnes det ekstra mange interessante koblinger: fra lektoriet for eksempel, i moderne tid også kalt «kvinnenes minnekapell», som helt i starten av 1000-tallet var guttekorets klasserom, og til historier om alle de rare plassene hvor korets solister har stått under konserter.

Det er når sangerne går gjennom de trange gangene, og opp kirketårnene, at de får en stolthet og æresfrykt for den mektige historien til både Nidarosdomen og guttekoret: I alle år siden de første sten ble satt, når gangene og kapellene ble bygd – i alle disse år har Trondheimsgutter sunget i Nidarosdomen: Til ære for gud og til glede for byen.